Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2012'de son 13 yılın en düşük hızında büyümüş olan Çin'de sanayi şirketlerinin kârları Ocak-Şubat döneminde yüzde 17.2 arttı. Çinli sanayi şirketleri 4 aydır kazançlarını artırarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki sıçramaya destek veriyor.

Resmi İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Çinli sanayi şirketlerinin net geliri yıllık bazda 709.2 milyar yuana çıktı. Çin'deki sanayi şirketlerinin kârları geçtiğimiz yılın aynı döneminde yüzde 5.2 düşmüş, Aralık'ta ise yüzde 17.3 artmıştı. Çin Yeni Yıl tatilinden ötürü ülke Ocak ve Şubat verilerini birlikte açıklıyor.

Perakende satışlar ve sanayi üretiminin 2009'dan bu yana en düşük başlangıcını yapmasının ardından kârda görülen artış yatırımı destekleyerek, ülkenin yeni başbakanı Li Keqiang'ın toparlanmayı korumasına yardımcı olacak. Öncü imalat anketleri geçtiğimiz ay şmalatın bu ay tahminlerden daha hızlı genişlediğine işaret etti.

Kâr büyümesindeki toparlanmanın devam edeceğini öngören Societe Generale S'nın Çin ekonomisti Yao Wei, bunun yatırım büyümesini destekleyeceğini söyledi. Ancak Yao, aşırı kapasite kullanımından ötürü yatırım büyümesindeki kazançların sınırlı olacağına dikkat çekti.