Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki en büyük bankalar ortalama hisse kazançlarını (ROE) yüzde 21 artırarak 6 yıl üst üste rekor kâr açıkladı. Çinli bankalar, JP Morgan Chase&Co.'nun başı çektiği ABD ve Avrupalı rakiplerinin ortalamasını neredeyse üçe katladı.

En büyük 4 Amerikan bankasının toplam kârı yüzde 9.6 yükselerek 51.9 milyar dolara ulaşırken, Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve 3 diğer büyük Çin bankasının toplam kârı yüzde 15 artarak 716.2 milyar yuana (115 milyar dolar) çıktı. Amerikan bankalarının hisse kazançları (ROE) yalnızca yüzde 7.3 artış kaydetti.

Hükümetin faizler üzerindeki kontrolleri ve yabancı bankaların operasyonlarındaki kısıtlamaları, ekonominin yavaşlamasına rağmen Çin'in devlet kontrolündeki bankalarının kârlarını destekledi. Öte yandan Çinli bankaların batılı rakipleri düzenleme soruşturmaları ve şahsi işlemlerden hezimete uğradı. JP Morgan 6.2 milyar dolarlık işlem zararı açıklarken, HSBC Holdings Plc de adı faiz manipülasyonundan kara para aklamaya bir dizi skandala karışan bankalar arasına katıldı.

Çin'deki piyasada düzenlemelerin çok fazla olduğuna dikkat çeken Sanford C. Bernstein&Co.'nun analistlerinden Mike Werner, yabancı bankaların Çin'de büyümesinin çok zor olduğunu ve bunun yerel bankalara avantaj sağladığını belirtti.