Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin ekonomik büyümesinin beklentinin altında yavaşlaması ve yenin haftayı yükselişle tamamlaması üzerine Tokyo Borsası kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi. Japon borsalarındaki işlem hacmi bugün Asya genelinde birçok piyasanın Paskalya tatili sebebiyle kapalı olmasından ötürü zayıf seyretti.

Japonya'nın en büyük 2. otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 1.4 değer kaybetti. Viera televizyonlarının üreticisi Panasonic Corp., şirketin başkanının zarar eden plazma televizyonu işlerini devam ettireceğini söylemesinin ardından yüzde 7.1 düştü. Japonya'nın en büyük çinko rafinerisi Mitsui Mining&Smelting Co.'nun hisse notunun yükseltilmesinin ardından yüzde 6.5 değer kazandı. İletişim ekipmanı üreticisi Oki Electric Industry Co., maliyet kesintisi planlarını açıklamasının ardından yüzde 6.5 primlendi.

Topix Endeksi erken saatlerdeki yüzde 0.3'e varan kazançlarını geri vermesinin ardından yüzde 0.8 kayıpla 1,028.96 puana geriledi. Endeks Haziran 2009'dan bu yana en iyi çeyreğini kaydetmeye hazırlanıyor. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 12,319.78 puana indi. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 28 altında kaldı. Hong Kong, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur ve Hindistan borsaları bugün kapalı.

Yendeki devam eden güçlenmenin piyasayı olumsuz etkilediğini belirten Daiwa Securities Group Inc.'in Tokyo'daki kıdemli stratejistlerinden Kenji Shiomura, Batı ve Asya'daki birçok piyasanın kapalı olduğunu, bu nedenle de yatırımcıların beklemede kaldığını söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'dan bu yana Başbakan Shinzo Abe'nin daha fazla parasal genişleme ve teşvik kampanyasına başlamasıyla yüzde 44 tırmandı. Endeks defter değerinin 1.2 katından işlem görerek, 2.2 katından değerlenen Standard&Poor's 500 Endeksi ve 1.5 katından fiyatlanan Stoxx Europe 600 Endeksi'nin gerisinde seyrediyor.