Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır Şanghay'da, ABD'de dün açıklanan işsizlik başvuruları verisinin artış göstermesi ve bakır stoklarındaki yükselişin ardından değer kaybetti. Bakır fiyatları, ard arda ikinci çeyreği kayıpla geçmeye yöneldi. Aluminyum, çinko ve kurşun da düştü.

Üç ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.1 düşerek ton başına 54,720 yuana (8,812 dolar) geriledikten sonra, Şanghay saati ile 09:45'te 55,250 yuana geldi. En aktif bakır kontratı bu yıl yüzde 4.5 düştü. Londra Metal Borsası ve Comex bugün tatil nedeniyle kapalı.

LME bakır stokları, dün açıklanan verilere göre, 569,775 tona yükseldi ve ilk çeyrekte yüzde 78 arttı. Bu, Bloomberg News'un derlediği verilere göre, 2005 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en hızlı artışı işaret ediyor. ABD'de dün açıklanan işsizlik başvuruları geçen hafta bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkarken, Tüketici Güveni altı haftanın en düşük seviyesine indi.

Şanghay'da Dayou Futures Co. analisti Yang Lan, "Yüksek stoklar ve Çin'de mevsimsel artışın düşük kalması, bakır üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Pazartesi günü açıklanacak olan Mayıs ayı PMI verisi, öncü verideki iyileşmeyi teyit ederse, bakır mevcut seviyelerde destek bulabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Çin 1 Nisan'da Mart ayı için imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (OMI) verisini açıklayacak. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından 21 Mart'ta açıklanan öncü veri 51.7 seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat ayında ise bu veri 50.4 seviyesindeydi.