Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley'nin analistlerinden Ian Stannard, euronun, Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasının Euro Bölgesi'nde krizin diğer ülkelere sıçrama tehdidini artırmasından ötürü 3 yılın en düşük düzeyine gerileyeceğini söyledi.

Piyasada biriken belirsizliğin orta vadede euro üzerindeki aşağı yönlü baskıları devam ettireceğini öngören Morgan Stanley'nin Avrupa Döviz stratejisi müdürü Stannard, euronun önümüzdeki yıldan, ötekine kadar baskı altında olmasını bekliyor.

Stannard, yatırımcıların piyasada güvenlerini yitirmeleriyle Avrupa'nın ortak para birimi euronun önümüzdeki yıl önce yüzde 1.26 dolara, ardından da 1.19 dolara gerileyeceğini söyledi. Bu, euronun dolar karşısında ki Haziran 2010'dan bu yana en düşük seviyesine işaret edecek.

Euro dün New York saati ile 14:18 itibariyle dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.2819'e çıktı ve ekside tamamlayacağı 2. haftasındaki kayıplarını azalttı. Euro 27 Mart'ta 1.2751 dolar düzeyinden bu yılın en düşüğünü kaydetti. Avrupa'nın ortak para birimi, dün yen karşısında da yüzde 0.1 zayıflayarak 120.52'ye geriledi.

Güney Kıbrıs, 10 milyar euroluk yardım paketi karşılığında Avrupalı liderlerin, ülkenin en büyük bankalarındaki teminatsız mevduat sahiplerine zarar yazdırarak bankacılık sistemini küçültme taleplerine boyun eğerek temerrüt ve eurodan çıkışı önledi.