Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de hayalkırıklığı yaratan şirket karları ve Kore yarımadasındaki gerilimin doğu Avrupa piyasalarındaki kazançlara ağır basması sonucu düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Zoomlion Heavy Industry Science and Technology Co., Hong Kong'daki işlemlerde, dört günlük haftasonu arasının ardından işlemlerin yeniden başlaması ile birlikte, 2011 yılından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Gemi inşa şirketi STX Offshore & Shipbuilding Co., yeniden yapılandırma için borç aradığını açıklamasının ardından yüzde 15 düştü ve Kore bankaları değer kaybetti. Güney Kore para birimi won, Kuzey Kore'nin bir nükleer tesisini yeniden faaliyete geçireceğini açıklamasının ardından kazançlarını geri verdi. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan Borsalarının gösterge endeksleri, yılın ilk çeyreğindeki kayıpların ardından, tatil sonrası ilk işlem gününde sıçrama yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 düşerek, Londra saati ile 12:40'ta 1,030.03 puana geldi. Endekste, 330 hisse senedi değer kaybederken, 303 h,isse senedi yükseldi. Gelişen piyasa hisselerinin gösterge endeksinde, karını açıklayan şirketlerin yüzde 55'ten fazlası beklenenden daha iyi sonuçlara ulaştı. Resmi Kore Merkez Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Kuzey Kore, uranyum zenginleştirme cihazı ve grafit rod reaktörü içeren ve 2007'den beri kapalı olan Yongbyon nükleer tesisini yeniden hizmete alacak.

Manila'da BDO Unibank Inc. şef piyasa analisti Jonathan Ravelas, "Yatırımcılar temkinli bir soluklanma durumunda," dedi ve "Piyasaya agresif bir şekilde girmek için neden yok. Kuzey Kore'deki gelişmeler belirsizlil atmosferini yoğunlaştırıyor" değerlendirmesinde bulundu.