Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Artan motorlu taşıt taleplerinin ABD'deki fabrika siparişlerini desteklemesi ve Japonya Merkez Bankası'nın 2 gün sürecek toplantısına başlamasıyla Tokyo Borsası, Ağustos 2011'den bu yana en sert düşüşünden toparlandı.

Satışlarının yüzde 44'ünü Kuzey Amerika'da kaydeden Honda Motor Co. yüzde 3.1 primlendi. Asya'nın en büyük giyim zinciri Fast Retailing Co., Uniqlo Japan outletlerindeki aynı mağaza satışlarının yüzde 23 tırmandığını açıklaması sonrasında yüzde 11 sıçradı. Japonya'nın en büyük 2. tüketici kredileri şirketi Credit Saison Co., Barclays Plc'nin şirketin kredi notunu yükseltmesi sonrasında yüzde 2.5 değerlendi.

Topix Endeksi önceki 2 günde yüzde 4.2 düşmesinin ardından bugün yüzde 1.1 kazançla 1,002.01 puana tırmandı. Nikkei 225 Endeksi de yüzde 2 artışla 12,237.85 puana yükseldi.

BOJ'un uzun vadede enflasyon hedefini tutturması için ilerleme kaydetmesi gerektiğini belirten Mizuho Trust&Banking Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Hitoshi Asaoka, ABD'de otomobil ve konut gibi büyümeye duyarlı sektörlerin ilerlemeye başladığını söyledi.

Nikkei 225 Endeksi 14 Kasım'dan bu yana ülkenin başbakanı Shinzo Abe'nin hükümeti ve Japonya Merkez Bankası'nın deflasyondan çıkmak için daha fazla adım atacağı iyimserliği sayesinde yüzde 39 oranında ralli yaptı. Endeks dün itibariyle tahmini kazançlarının 18.3 katından işlem görerek,  14.2 katında seyreden Standard&Poor's 500 Endeksi ve 12.7 katından fiyatlanan Stoxx Europe 600 Endeksi'ni solladı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler yeni başkanı Haruhiko Kuroda'nın liderliğinde ilk kez toplanan Japonya Merkez Bankası'nın aylık varlık alımlarını yüzde 50 artırararak 5.2 trilyon yene (55.6 milyar dolar) çıkarmasını bekliyor.