Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin beklenenden iyi gelen fabrika sipariş verisinin Asya'da ihracatçıları desteklemesi ve Japonya Merkez Bankası'nın 2 gün sürecek toplantısına başlaması üzerine Asya Borsaları 3 gündür ilk kez artış kaydetti.

Satışlarının yüzde 44'ünü Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co., artan motorlu araç taleplerinin ABD'deki fabrika siparişlerini desteklemesiyle yüzde 3.9 primlendi. Fast Retailing Co., Japonya'daki sıcak havalar ve Mart'ın son günün Pazar gününe denk gelmesinin Asya'nın en büyük giyim zincirindeki satışlara 3 yılın en büyük sıçramasını yaptırması üzerine rekor yükseğe tırmandı. Commonwealth Bank of Australia, ülkedeki yeni konut satışlarının düşmesi üzerine yüzde 0.9 geriledi. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., metal fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 1.6 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi gün içinde en azından 4 kez yön değiştirmesinin ardından günü yüzde 0.3 kazançla 134.14 puandan tamamladı. Japon hisselerinin, ülkenin daha fazla teşvik uygulayacağı spekülasyonu ve ABD ekonomisindeki toparlanma sinyallerinin etkisiyle 5 aydır yükseliyor.

Fed ve Japonya Merkez Bankası'ndan gelen parasal desteğin devam ettiğini belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejileri müdürü Shane Oliver, hisseler için büyük ihtimalle alım fırsatı öngörerek, çok fazla düşüş beklentisine kapılınmaması uyarısında bulundu.

Japon Nikkei 225 Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Haruhiko Kuroda'nın liderliğindeki ilk toplantısına başlamasıyla yüzde 2.4 yükseldi. Kuroda, dün beklentileri tutturmak için cesur hamlelerin gerektiğini söyleyerek, hazine tahvili alımlarının parasal genişlemede öncelikli araç olarak kullanılacağına işaret etti.