Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisinde hizmet sektörünün büyümesinin, kuş gribi endişelerini gölgelemesi üzerine Çin Borsası artış kaydetti.

Industrial&Commercial Bank of China Ltd., Tayvan'daki Bank Sinopac'ın yüzde 20'sini satın alma planlarıyla yüzde 1 yükseldi. Şanghay'ın 2 kişinin ölümüne neden olan kuş gribi uyarısında bulunmasının ardından Hualan Biological Engineering Inc., ilaç üreticilerindeki kazançlara öncülük etti. Hayvan yemi üreticisi Beijing Dabeinong Technology Group Co. yüzde 3.1 değer kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi, endekste değer kazanan her hisseye karşılık 2 hissenin değer kaybetmesine rağmen yüzde 0.1 kazançla 2,230.83 puana çıktı. CSI 300 Endeksi yüzde 0.2 artışla 2,491.11 puana yükseldi. Çin borsaları önümüzdeki 2 gün tatil sebebiyle kapalı olacak.

Hisse değerlemelerinin düşük olduğunu ve büyümedeki yavaşlamanın sona erdiğini belirten Shanghai River Fund Management Co.'nun genel müdürü Zhang Ling, "Bu 2 faktöre bakıldığında hisseler ucuz ve çok fazla düşüş alanları yok. Kuş gribi, piyasanın net bir yönü yokken iyi tematik bir yatırım" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi, emlak kontrollerinin ekonomik büyümeyi aşağı çekeceği endişesi ve şirket kazançlarının beklentinin altında kalmasıyla 6 Şubat'taki zirvesinin yüzde 8.4 altında seyrediyor. Endeks 12 aylık tahmini kazançlarının 9.1 katı ile 13 Aralık'tan bu yana en düşük ve 7 yılın ortalaması olan 15.8 katının altında düzeyden işlem görüyor.

Ulusal İstatistik Kurumu ve Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu'nun verilerine göre Çin'in imalat dışı PMI endeksi Mart'ta 54.5 puandan 55.6 puana çıktı. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in hizmet PMI endeksi ise 52.1 puandan 54.3 puana yükselerek, Mayıs'tan bu yana en yüksek rakama işaret etti.