Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, deflasyonu ne pahasına olursa olsun sonlandırmak ve dünyanın en büyük 3. ekonomisini canlandırmak için 2 yıl verse de, sonuçları üretmek için bunun en fazla yarısı kadar zamanı olabilir.

Goldman Sachs Group Inc. ve JP Morgan Chase&Co., Kuroda'nın 6 ila 12 ay içinde fiyatları artırmasının gerektiğini, aksi takdirde piyasanın, kendisinin yüzde 2 enflasyona ulaşabileceği inancını kaybedeceğini söylüyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, BOJ'un aylık tahvil alımlarını yüzde 50 artırarak 5.2 trilyon yene (55.5 milyar dolar) çıkaracağı yönünde.

Ekonomistler ve eski BOJ yetkililerinin Kuroda'nın söz verdiği sürede hedeflerini tutturabileceğine dair şüphelerini dile getirmeye başlamasıyla merkez bankası üzerindeki baskı artıyor. Kuroda'nın vaadini yerine getirememesi hâlinde, yene dolar karşısında yüzde 16 değer kaybettiren ve hisseleri 4.5 yılın zirvesine taşıyan Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin, Abenomi olarak da nitelendirilen kampanyasının kredibilitesi tehlikede olacak.

Kuroda'nın 2 yılının olmadığını savunan Tokyo'daki JP Morgan'ın kıdemli ekonomisti ve eski BOJ yetkilisi Masamichi Adachi, "En azından 1 yıl içinde enflasyonun yüzde 1'e yaklaştığını göstermesi gerekiyor ve eğer bunu yapamazsa, Abenomi'nin gücü sorgulanmaya başlar" dedi.

Japonya'da çekirdek fiyatlar Şubat'a kadar geçen 26 ayın 19'unda düştü. Bloomberg'in analistleri ülkenin enflasyonunun 1 yılda yüzde 0.5 hızlanacağını öngörüyor. Taze gıda hariç fiyatlar satış vergisinin artırıldığı 1997'den bu yana hiçbir yıl yüzde 2'nin üzerine çıkmadı.

Yen, dün dolar karşısında 1 aydır ilk kez 93 seviyesinin üzerine çıkmasının ardından bugün yüzde 0.1 değer kaybederek 93.52 düzeyine geriledi.