Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde enflasyon Mart ayında, hizmet sektöründeki keskin fiyat artışlarının enerji maliyetlerindeki düşüşün etkisini gidermesi sonucu, ekonomistlerin beklediğinden daha az yavaşladı.

17 üyeli Euro Bölgesi'nde fiyat artışı, Mart ayında, Şubat ayındaki yüzde 1.8'den yüzde 1.7'ye geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 44 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 1.6 çıkması bekleniyordu. Enflasyon oranı, Şubat ayında, iki yılı aşkın süredir ilk kez, yüzde 2 olan Avrupa Merkez Bankası (AMB) tavanının altına indi.

AMB Yönetim Konseyi, Euro Bölgesi liderlerinin geçen ay Güney Kıbrıs'ın kurtarılması konusunda anlaşmaya varması ve euronun dolar karşısında yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, yarın faiz kararı için toplanacak. AMB Başkanı Mario Draghi, 7 Mart'ta yaptığı konuşmada, mevcut fiyat baskılarının kontrol altında olduğunu ve zayıf ekonomi nedeniyle, ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 1.6 civarında gerçekleşeceğini kaydetti.

Bonn'da Deutsche Postbank AG ekonomisti Thilo Heidrich, "Kağıt üzerinde, faiz indirimi için kapasite var diyebilirsiniz," dedi ve "Öte yandan, hiçbir şey başaramayacaklarını ve borç krizinin gerçekten daha da kötüleşmesi durumunda, yalnızca bir miktar cephane kullanacaklarını söyleyebilirsiniz" yorumunda bulundu.