Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Credit Suisse AG bugünkü raporunda, Asya'da fiziki talebin, diğer bölgelerdeki yatırım ilgisi azlığını gidermeye yetmeyeceği beklentisi ile, altın fiyatlarının bu yıl için görünümünü düşürdü.

Banka, altının bu yıl için ortalama fiyat tahminini yüzde 9.2 düşürerek ons başına 1,580 dolara ve 2014 yılı için yüzde 12.8 düşürerek 1,500 dolara çekti.

Banka, "Avrupa'daki sorunlar ve belki de ABD'deki harcama kısıntılarının etkilerine ilişkin endişeler, metali içinde bulunduğumuz çeyrek dönemde kayda değer bir şekilde desteklemeye devam edebilir, ancak yılın ikinci yarısında daha da zayıflama bekliyoruz," dedi ve "Uzun dönemli tarihi standartlar dikkate alındığında, altın, hem reel anlamda hem de diğer emtia ve varlıklarla karşılaştırıldığında, aşırı değerli olmaya devam ediyor" yorumunda bulundu.

Credit Suisse, Fed'in altını destekleyici bir unsur olan gevşek para politikasına muhtemelen bir süre daha devam edeceğini, ancak bu tedbirlerin pozitif etkisinin sınırlı olduğunu kaydetti.

Banka, "Şu an için, bu politikalar, yeni bankacılık/likidite krizi ve genel anlamda kuyruk riskleri ihtimalini düşürdü. Bu nedenle, yatırımcıların kuyruk riskinden kaçınmak için altın alma dürtüsü azaldı," şeklinde görüş bildirdi.

Credit Suisse, altına Avrupa'dan talebin de, bölgedeki ekonomik duruma ilişkin endişelerin artmasına karşın, düşük kaldığını ve Çin'in altın talebinin fiyatları ons başına 1,600 doların üzerinde tutmaya yeterli olmadığını belirtti.

Banka, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) satışların kısa vadede ara verebileceğini kaydetti ve "Uzun vadede, bizce, ETF pozisyonlarında kayda değer azalmanın kendi kendini güçlendiren bir hal alma tehlikesi var: fonlardan çıkışlar beklentiyi ve fiyatları etkiliyebilir ve ardından ilave likidasyona neden olabilir" görüşünü savundu.

Credit Suisse ayrıca, gümüş için 2013 yılı fiyat tahminini de yüzde 11.5 düşürerek ons başına 28.50 dolara ve 2014 tahminini yüzde 13.1 kıstı. Banka, platin, bakır, aluminyum, nikel, kurşun ve çinko tahminlerini, bu yıl ve gelecek yıl için düşürürken, palladyum için tahminini yükseltti.