Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC'de yenilenebilir enerji ile yepyeni bir sektör oluşacağını, ek katma değer meydana gelmesiyle alt sektörler meydana geleceğini ve bunun da istihdama olanak sağlayacağını belirtti.

Kıbrıs Türk Elektrik Mühendisleri Odası (KTEMO) yetkililerini makamında kabul eden Atun, burada yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji kaynakları konusunun geçtiğimiz 2 yıl içerisinde en fazla üzerinde durdukları konulardan biri olduğunu dile getirdi.

KKTC'de elektrik üretim maliyetinin yüksek olmasının hem ekonomi hem de hane halkı için büyük risk oluşturduğuna dikkat çeken Atun, enerji üretiminin çeşitlendirilmesi ve çevresel bilincin gelişmesi adına yenilenebilir enerji alanını oluşturmak istediklerini kaydetti.

Bu kapsamda sivil toplum örgütleri ve mühendislerin de katkılarıyla yasa tasarısının hazırlandığını hatırlatan Atun, tasarının 2011 yılının kasım ayında da meclisten geçerek yasalaştığını anımsattı.

İlk 5 yıl içerisinde hane halkı ya da alçak gerilimdeki küçük üretici ile başlayarak yenilenebilir enerjiden elektrik üretme ve tüketim fazlasını şebekeye satma olanağı sağlamayı hedeflediklerini anlatan Atun, bunun devamında ise rüzgar, güneş ve atıklardan elde edilecek daha endüstriyel çapta bir güç oluşturmak istediklerini vurguladı.

-"Hedef, çalışmaları eylül ayında tamamlamak"

Rüzgar, güneş ve biyoenerji kullanımını, Avrupa Birliğinin büyüme yolunda önemli bir unsur olarak gördüğüne işaret eden Atun, "KKTC'de yenilenebilir enerji ile birlikte yepyeni bir sektör oluşacak, ek katma değer meydana gelmesiyle birlikte alt sektörler meydana gelecek ve bu da istihdama olanak sağlayacak" diye konuştu.

Enerji verimliliği çalışmaları için eylül ayına kadar kendilerine bir hedef koyduklarını belirten Atun, mevzuatı tamamlayıp meclise sevk etmek istediklerini kaydetti.

Bütün Avrupa ülkelerinde daralan ekonomide, yeşil enerjinin en hızlı büyüyen sektör olduğunu ve bununla birlikte yeni üretim alanlarının açıldığını söyleyen Atun, dünyada yeşil büyüme adı altında gelişim yaşandığını, bu konunun kendisinin de katılıp bir panelinde konuşma yaptığı "Dünya Ekonomik Forumu" toplantısında gündeme geldiğini de sözlerine ekledi.