Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik işbirliği örgütü D-8'in genel sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, D-8'i tanıtmak amacıyla Konya'ya geldiğini söyledi.

Konya'nın kendileri için önemli bir kent olduğunu dile getiren Musavi, 1 Ocak'ta Genel Sekreterlik görevini devraldığını, D-8'in gerek Türkiye, gerekse üye ülkelerde tanıtımının yapılması gerektiğini belirtti.

Konya'nın sadece Mevlana ile bilinen bir kent değil, aynı zamanda önemli bir tarım ve sanayi şehri olduğuna değinen Musavi, bu durumun D-8 için önemli olduğunu vurguladı.

Necmettin Erbakan'ın başbakanlığı döneminde, "Gelişmekte Olan Ülkeler Konferansı" adıyla D-8'in ilk adımının atıldığını ve kuruluş çalışmasının başlatıldığını anlatan Musavi, şunları kaydetti:

"Yapılan bu konferansın ardından 15 Haziran 1997'de İstanbul'da 8 ülkenin devlet başkanlarının katılımıyla kuruluş anlaşması imzalandı. D-8'in 9. Zirve Toplantısı Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak. Türkiye Başbakanı ve Dışişleri Bakanı başta olmak üzere D-8'e en büyük desteği Türkiye veriyor. Tüm zirve ve toplantılara en üst seviyede katılım sağlıyor. D-8 bütçesine en büyük katkıyı yapan ülke, Türkiye'dir. Genel sekreterlik bütçesi de Türkiye tarafından karşılanıyor."

D-8 teşkilatının sanayi, madencilik, tarım, ulaştırma ve enerji işbirliği gibi 5 öncelikli çalışma alanının bulunduğunu ifade eden Musavi, "Şu anda 148 milyar dolar olan D-8 ülkeleri ticaret hacminin dünya ticaret hacmine oranı 2012 yılı itibarıyla yüzde 8,2'dir. Gelecek on yılda D-8 ülkeleri ticaret hacmi dünya ticaret hacminin yüzde 15'i olacak" diye konuştu.

 

AA