Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Anayasa Mahkemesi'nin kamu işçileri ve emeklilerin aylık maaşlarının iptal edilmesi planını reddetmesinin reddetmesinin ardından Portekiz bu yıl daha fazla harcama kesintisi planlıyor.

Anayasa Mahkemesi'nce reddedilen kısmın operasyonel harcamalarda daha fazla kesinti yapılarak telafi edilmesi yönünde bakanlara talimat vereceğini açıklayan Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, hükümetin, Anayasa Mahkemesi'nin tercih ettiği daha fazla vergi artışını kabul etmeyeceğini söyledi.

Ülkesinin Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 78 milyar euro ile kurtarılması karşılığında talep edilen şartları yerine getirmek üzere harcama kesintileri ve vergi artışına giden Passos Coelho artan işsizlik ve Avrupalı ticaret ortaklarından gelen zayıf talepler ile mücadele ediyor. Ekonominin bu yıl geçtiğimiz yıl tahmin edilenin 2 katı daralacağını öngören Lizbon hükümeti 15 Mart'ta daha geniş kapsamlı bütçe açığı açıkladı.

Coelho, Anayasa Mahkemesi'nin hükmünün kurtarma paketinin 7. değerlendirmesinin tamamlanmasını ve 2 milyar euroluk kurtarma paketi taksidinin ödenmesini geciktirdiğini belirtti.

Portekiz Başbakanı, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nu temsil eden Troyka Heyeti'ne açıklama yapmak zorunda kalacağını ifade etti.