Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

"Parasal genişleme, zorda olan ve darbe almış Amerikalılar'ın bilanço tabloları için ne yaptı?" sorusunu öne çıkaran Yale Üniversitesi'nin kıdemli üyelerinden Stephen Roach, Fed'in gevşek para politikasının borçlu Amerikan tüketicilere çok az yardımcı olduğunu ileri sürdü.

Morgan Stanley Asya'nın eski yönetici olmayan direktörü Roach, tüketici taleplerinin 5 yıldır yıllık yüzde 1'in altında büyümesiyle, ilk çeyrek büyümesinin Fed'in hamlelerini desteklemeye yeterli olmadığını söyledi.

Para politikasını tek bir çeyreğe göre değerlendirmenin gerektiğini ve tüketici harcamalarının önemli bir kalem olduğunu ifade eden Roach, şu an kişisel tasarruf oranının yüzde 3'ün altında, borç/gelir oranının ise yüzde 100'ün üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Fed parasal genişleme programı kapsamında aylık 85 milyar dolarlık mortgage ve Hazine tahvili satın alıyor. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin açıklamalarına göre bu program, ABD'nin yüzde 7.7'lerde seyreden işsizlik oranını azaltmayı hedefliyor.

Perşembe günü Washington'da konuşan Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, ekonomideki son ilerleme sinyallerinden memnun olduğunu dile getirmişti.