Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Güney Kore, Kuzey Kore'nin dördüncü nükleer denemesine hazırlandığına dair işaretlerin olduğunu açıkladı.

Birleşme Bakanı Ryoo Kihl-jae, Pyongyang yönetiminin nükleer deneme alanındaki 2 tünelinde hazırlık yaptığıyla ilgili istihbarat aldıklarını söyledi.

Milletvekillerinin Kuzey Kore'nin nükleer deneme alanındaki artan personel ve araç etkinliğiyle ilgili sorularını yanıtlayan Ryoo, Pyongyang yönetiminin 12 Şubat'ta yaptığı nükleer denemede tünellerden birini kullandığını, kullanılmayan diğer tünelin hazır bekletildiğini belirtti.
Kuzey Kore'nin, 12 Şubat'ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yapması, tüm dünyanın tepkisini çekmiş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 Mart'ta Pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etmişti.

ABD'ye karşı "önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını açıklayan Kuzey Kore, 11 Mart'ta Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikata başlaması üzerine Kore Savaşı'nı sona erdirmek için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal ettiğini belirtmişti.

Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore'ye tehditlerini sürdürmesi üzerine ABD, 19 Mart'ta savaş uçaklarını bölgeye göndermiş, Kuzey Kore ise 27 Mart'ta Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kesmiş, 31 Mart'ta da Güney Kore ile "savaş durumuna" girdiğini açıklamıştı.