Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:05'te güncellendi)

Uluslararası piyasalar, geçen hafta önemli merkez bankalarından gelen teşvik tedbirleri ve açıklamalar ile birlikte, sürpriz yapan ekonomik verilerin etkisi ile hızlı ve dalgalı bir hafta yaşadıktan sonra, yeni haftanın ilk gününde yön belirlemeye çalışıyor.

Avrupa hisse senetleri, Kasım ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını yaşadıktan sonra yükselirken, emtia grubu değer kazandı. Japon yeni, Japonya Merkez Bankası'nın geçen hafta daha önce görülmemiş büyüklükte bir teşvik planı açıklamasının ardından, Mayıs 2009'dan bu yana ilk kez 99 seviyesinin üzerini gördü.

Stoxx Europe 600 Endeksi, geçen hafta yüzde 2.3 düştükten sonra, bugün New York saati ile 08:50'de yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi. Nikkei 225 Endeksi Son 4.5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Japon yeni dolar karşısında, 99.01 seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.1 değer kaybederek 98.61 seviyesine geldi. Güney Kore wonu sekiz ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. İspanya tahvillerinin faizi 2010'dan bu yana ilk kez yüzde 2'nin altını görürken, İtalya tahvilleri yükselişini altıncı güne taşıdı. 24 emtiayı içeren  S&P GSCI Endeksi, bakırın yüzde 1 ve petrolün yüzde 0.6 yükselmesinin desteği ile yüzde 0.8'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Almanya'da sanayi üretimi, geçen hafta Euro Bölgesi'nde hizmet sektörünün ilk açıklanan rakamdan daha fazla daralması ve perakende satışların düşmesinin ardından, Şubat ayında beklenenden daha hızlı bir artış gösterdi. ABD'de ilk çeyrek bilanço dönemi bugün Alcoa Inc.'nin kar rakamı ile başlayacak. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın 4 Nisan'da, yıllık yüzde 2 olan enflasyon hedefine iki yıl içinde ulaşmak amacıyla varlık alım programını ikiye katlamasından bu yana yüzde 6.7 yükseldi ve Japon yeni yüzde 5.7 değer kaybetti.

Londra'da Old Mutual Asset Managers U.K. fon yöneticisi Kevin Lilley, "Beklentim halen yukarı yönde," dedi ve "Ekonomik verilerin zayıf çıkması ile birlikte, bu beklentimi biraz daha ılımlı hale getirmem gerekecek, ancak halen, çevrimsel eğilimli portföy tutmanın doğru olduğunu düşünüyorum," şeklinde görüş bildirdi.

(16:05'te güncellendi)