Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emlak piyasası kontrolleri ve kuş gribi salgınının, Çin'in ekonomik toparlanmasına zarar vereceği endişesi üzerine Çin Borsası, 2 günlük tatilin ardından düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki emlak hisseleri göstergelerinden biri 2 haftanın en sert düşüşünü kaydederken, China Vanke Co. da Pekin'in 2. konut alımlarındaki asgari peşinat ödemelerinin artırılmasının ardından yüzde 1.9 değer kaybetti. Air China Ltd. ve China Southern Airlines Co., kuş gribinden ölümlerin, seyahatleri ertelettirebileceği spekülasyonu üzerine yüzde 1.7'nin üzerinde düştü. Kuş gribi ilacı satan Shijiazhuang Yiling Pharmaceutical Co. yüzde 10 primlenerek sağlık hisselerindeki kazançlara öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi önce yüzde 2 düştü, ardından kayıplarının bir miktarını azaltarak günü yüzde 0.8 aşağıda 2,206.61 puanda tamamladı ve 27 Aralık'tan bu yana en düşük kapanışına işaret etti. CSI 300 Endeksi yzüde 0.6 düşüşle 2,469.28 puana geriledi. Hang Seng China Enterprises Endeksi 5 Nisan'da yüzde 3.1 düşmesinin ardından bugün yüzde 0.6 yükseldi. Çin borsaları 4 ve 5 Nisan'da tatil sebebiyle kapalıydı.

Kuş gribine ilişkin, tatil sebebiyle önceden piyasalara yansımamış olan endişelerin hakim olduğuna dikkat çeken Huaxi Securities Co.'nun analistlerinden Mao Sheng, hisseleri kısa vadede itecek bir faktörün olmadığını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi, emlak kontrollerinin ekonomik büyümeyi aşağı çekeceği endişeleri ve beklentinin altında kalan şirket kazançları verilerinin etkisiyle 6 Şubat'taki zirvesinden yüzde 9.3 düştü. Endeksteki değerlemeler 12 aylık tahmini kazançların 9 katından fiyatlanarak, 13 Aralık'tan bu yana en düşüğüne işaret ediyor. Bu katsayı aynı zamanda 7 yılın ortalaması olan 15.8 katının da altında.