Capital Economics: Dolar ve ABD iflas eşiğinde değil
Capital Economics, ABD'nin parasız, doların da iflasın eşiğinde olmadığını söyledi
Dünyanın en büyük ekonomisinin borç seviyelerine ilişkin yorumlarda bulunan Capital Economics Ltd., ABD'nin parasız, doların da iflas eşiğinde olmadığını savundu.
Capital Economics'in baş ABD ekonomisti Paul Ashworth, yerel varlık ve yükümlülükler göz önünde alındığında Amerikan ekonomisinin 2011'de gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 550'si oranında özvarlığa sahip olduğuna dikkat çekti. ABD'nin GSYH'si 15 trilyon dolara yakın seyrederken, ulusal borç da 2001'den bu yana neredeyse 3'e katlanarak 16.8 trilyon dolara tırmandı.
İlk bakışta ABD'nin "borç süper döngüsü" içindeymiş gibi göründüğüne belirten Ashworth, ancak yerel varlıkların değerindeki artış göz önünde bulundurulduğunda, kredi piyasası borcu ve toplam finansal sorumluluklardaki yükselişin o kadar "korkunç" görünmediğini söyledi.
Amerikan merkez bankası açıktaki Hazine tahvillerinin yüzde 16'sını elinde tutuyor. Çin, yüzde 11 ile elinde ABD Hazine tahvili tutan en büyük, Japonya ise yüzde 10 ile 2. büyük ülke.
ABD'nin diğer ülkelere çok fazla borcu olmadığını söyleyen Ashworth, "ABD'nin yabancı tahvil ve diğer yabancı varlıklarına bakıldığında, dış borçlar GSYH'nin yüzde 30'lar ile "ılımlı" oranlarda seyrediyor" dedi.
Ashworth, bu şartlar altında, dolardaki iflas ve uzun vadeli faizlerdeki sıçrama tehlikesinin oldukça düşük olduğunu ifade etti.
Dolar, erken saatlerde euro karşısında 1.3068 seviyesinden 15 Mart'tan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından Tokyo saati ile 12:49 itibariyle dünkü kapanışının yüzde 0.3 altında 1.3048'den işlem gördü. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1.75 ile 4 ayın en düşüğünde seyretti.