Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki "Batmasına izin verilemeyecek kadar büyük banka" sorununu değerlendiren Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, en büyük bankaların büyüklüğünün sınırlandırılması ya da yapılarının değiştirilmesinin, onların hükümetin yardımı olmadan batmasına izin vermekten geçtiğini söyledi.

Lacker, sorunların hükümet koruması gerekmeksizin daha düzenli şekilde çözülmesi için finansal şirketlerin büyüklük ve kapsamlarının kontrol altında tutulmasının gerektiğini savundu.

Amerikalı regülatörler ve yasakoyucular, büyük bankaların, vergi mükelleflerinin paralarıyla bir kez daha kurtarılmalarına neden olacak riskleri sınırlamanın yollarını arıyor. Senato'daki Cumhuriyetçi ve Demokratlar sermaye standartlarını artıracak bir yasamayı tartışırken, Fed yetkilileri de güvenlik ağının sınırlandırılması ve en büyük bankaların bilanço tablolarındaki büyümeyi kontrol altına almanın yollarını arıyor.

Fed Başkanı Ben Bernanke Şubat'ta yasakoyuculara yaptığı açıklamasında Dodd Frank yasasının önsözünde "batmasına izin verilemeyecek kadar büyük banka"ları sonlandırma niyetinden bahsedilse de, bazı büyük bankaların hâlen hükümet tarafından kurtarılacakları algısından yararlanabileceğini söyledi.

Bernanke 27 Şubat'ta Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne yaptığı açıklamasında "Bu algının tamamen sonlandırmasına yönelik çalışmalar yürütmeliyiz" dedi.