Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:25'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, tutanakların Fed'in son toplantısında, bazı politika yapıcıların tahvil alım programını yıl içinde daraltması ve yılsonuna kadar durdurması gerektiğini kaydettiğini göstermesinin ardından değer kazanırken, ABD Hazine tahvilleri ve emtia fiyatları düştü.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu ve çıkışını üçüncü güne taşıdı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 1.78'e çıktı. Altın yüzde 0.6 geri çekilirken, petrol ve bakır en az yüzde 0.3 değer kaybetti. Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası'nın teşvik programını tekrar vurgulaması ile birlikte, Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Newark, New Jersey'de Prudential Financial Inc.'nin piyasa stratejisti Quincy Krosby, "Fed tutanakları, politika yapıcılardan ne işitmekte olduğumuzun bir özeri," dedi ve "Evet, endişe verici, ancak yeni bir endişe kaynağı değil. İnsanlar son aylarda bunu konuşuyordu" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bazı üyeleri, ABD merkez bankasının, tahvil alım programının bu yılın ilerleyen dönemimde daraltmayı ve yıl sonunda da durdurmayı düşünmesi gerektiğini kaydetti.

Bugün Washington'da açıklanan FOMC'un 19-20 Mart tarihli toplantı tutanaklarında, "Üyeler, istihdam piyasası koşulları, algılandığı üzere, iyileşmekte ise, tahvil alımlarının yılın ilerleyen döneminde yavaşlatılması ve yıl sonunda durdurulmasının muhtemelen uygun olacağını düşündü" denildi.

Bugün TSİ 21:00'de açıklanacağı duyurulan Fed tutanakları, bazı kimselere yanlışlıkla önceden gönderilmesinden dolayı bugün saat 16:00'da açıklandı.

(17:25'te güncellendi)