Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların teşvik hamlelerinin ekonomik büyümeyi destekleyeceği ve kârları artıracağını speküle etmesi üzerine Asya Borsaları yükselerek, 7 haftanın en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd. yüzde 2.1 tırmanarak 4. gününde de yükseldi ve son 2 ayın en uzun süreli artışını kaydetti. Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Japonya Merkez Bankası'nın teşvik önlemlerinin finansal hizmetler şirketlerinin kazançlarını destekleyeceğine ilişkin spekülasyonun artmasıyla Haziran 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine yöneldi. Avustralyalı sörf giyimi üreticisi Billabong International Ltd., 287 milyon Avustralya dolarlık alım anlaşmasını görüşeceğini söylemesinin ardından yüzde 26 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kazançla 135.84 puana yükseldi. Değer kaybeden her hisseye karşılık 2 hissebin değer kazandığı endeks, Çin'in ekonomik verilerinin, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki sıkılaştırma ihtimalinin azaldığına işaret etmesiyle 3 gündür yükseliyor.

Küresel ekonomik toparlanmanın kademeli olarak görülmeye başlandığını ve büyük sistemik risklerin geride kaldığını söyleyen ABN Amro Private Bank'ın Asya hisse arştırmaları müdürü Daphne Roth, döngünün normalleşmeye başladığını ve işlerin Asya genelinde iyi olacağını söyledi. Roth, merkez bankacılarının kendilerine düşeni yaptığını, bunun da hisseleri olumlu etkilediğini dile getirdi.

Çin Başbakanı Li Keqiang, hükümetinin bu yıl ekonomik büyümeyi koruma çabalarının bir parçası olarak faizler üzerindeki devlet kontrollerini gevşetmeye yönelik hamlelerde bulunacağını söylemişti.