Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OPEC, geçen ay üretimi düşürmesi ile birlikte, küresel petrol talep büyüme tahminini indirdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), bugün açıkladığı Aylık Petrol Piyasası Raporu'nda, dünya çapında petrol tüketiminin bu yıl günlük 800,000 varil ya da yüzde 0.9 artacağı tahmininde bulundu. Önceki tahmin günlük 840,000 varil seviyesindeydi. OPEC, talebin ise 2013 yılında günlük 89.66 milyon varile çıkacağını tahmin etti. Geçen yıl talep günlük 88.87 milyon varil olmuştu. OPEC'in üretimi geçen ay, Nijerya, İran ve Kuveyt'in daha az üretmesi ile birlikte geriledi.

OPEC, "Bu yılın ikinci yarısında talebin ilk yarıya göre çok daha fazla olması bekleniyor," dedi ve "Büyümenin büyük kısmının Çin'den kaynaklanması bekleniyor," şeklinde görüş bildirdi.

Brent petrolü bu yıl, Avrupa'daki borç krizinin küresel büyümeyi ve buna bağlı olarak petrol tüketimini azaltacağı kaygısıyla yüzde 4.7 değer kaybetti. Brent petrolü Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında varil başına 106 dolar civarında işlem görüyor. OPEC'in 12 üyesi 31 Mart'ta Viyana'da, Aralık ayında günlük 30 milyon varil olan kollektif hedeflerini sabit tutmalarının ardından, üretim politikasını görüşmek üzere biraraya gelecek.

Dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 40'ını sağlayan OPEC, ikincil kaynaklara dayandırdığı tahminlerine göre, geçen ay günlük 30.19 milyon varil petrol üretti. Bu rakam Şubat aynda 30.29 milyon varildi.

OPEC; dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın, Şubat ayında günlük 9.08 milyon varil olan üretimini Mart ayında 9.12 milyon varile yükselttiğini kaydetti. Suudi Arabistan, OPEC ile doğrudan iletişiminde, günlük 9.14 milyon varil üretim yaptığını kaydetti.