Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsaları 20 ayın zirvesinden düşerek, Eylül'den bu yana kaydettiği en büyük haftalık kazançlarını azalttı. Japon Topix Endeksi, yenin dolar karşısında güçlenmesiyle 8 gün içinde ilk kez düştü.

Satışlarının yüzde 80'ini yurtdışında kaydeden Japon fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 2.3 değer kaybetti. GS Engineering & Construction Corp., beklenmedik şekilde zarar açıklamasının ardından günlük limiti olan yüzde 15 oranında düştü. Kyushu Electric Power Co., nükleer santrallerin operasyonlarını yeniden başlatma ihtimalinin artmasını gerekçe göstererek, SMBC Nikko Securities Inc.'in sektörün kazan görünümü konusunda iyimser olduğunu söylemesinin ardından Japon elektrik şirketlerindeki kazançlara öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 137.77 puana geriledi. Değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hissenin değer kaybettiği endels bu hafta yüzde 3.2 yükseldi. Endeks 5 aydır Japonya'nın ekonomisini desteklemek için daha fazla adım atacağı spekülasyonu ve ABD ekonomisindeki toparlanma sinyalleriyle yükseliyor.

Mizuho Asset Management Co.'nun Tokyo'daki fon yöneticilerinden Masahiko Ejiri, "Şu anki büyük sorun rallinin sürdürülebilir olup olmadığ" diyerek, hâlen Jpaonya'ya giren çok fazla miktarda para olduğuna ve henüz Japon ekonomisinin yapısında kaydadeğer bir değişikliğin görülmediğine dikkat çekti. Ejiri, parasal teşviği uygulamanın kolay, ancak ekonomiyi değiştirmenin zor olduğunu söyledi.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 kaybederken, işlem hacmi de 30 günlük ortalamanın  yüzde 51 üzerinde seyretti. Daha geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.6 primlendi.