Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni Nisan ayında ekonomistlerin tahminlerinden daha hızlı düştü. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki toparlanmanın hız kazanmakta güçlük çektiğini işaret ediyor.

Almanya'nın Mannheim kentinde, ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi, önümüzdeki altı aydaki ekonomik gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan yatırımcı ve analist beklentileri endeksinin, art ayındaki seviyesi olan 48.5'ten Nisan ayında 36.3'e gerilediğini açıkladı. Bloomberg News'un anketine katılan 40 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 41 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

İş dünyası güveni Mart ayında, Almanya'nın en büyük ihracat pazarı Euro Bölgesi'ndeki borç krizi ve resesyona ilişkin endişelerin yeniden güçlenmesi ile birlikte zayıfladı. Ancak halen, Almanya ekonomisi, 2012 yılının son çeyreğindeki yüzde 0.6'lık daralmasının ardından bu yılın ilk çeyreğinde büyümeye dönebilir.

ZEW Başkanı Clemens Fuest, "Bunun bir aşağı dönüş olduğunu düşünmüyorum, ancak ekonominin gücüne yönelik şüpheleri artırıyor," dedi ve "Bu, Euro Bölgesi'ndeki zayıflığın Almanya ekonomisini etkilediğinin diğer bir göstergesi" şeklinde görüş bildirdi.

ZEW'un açıkladığı diğer bir gösterge olan cari durum endeksi Mart ayındaki seviyesi olan 13.6'dan 9.2'ye geriledi. Beklenti 14 seviyesine çıkma yönündeydi.