Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da hisse senetleri, Bayer AG ve BASF SE gibi büyük şirketlerin hisselerine gelen satışlar ile birlikte, Almanya'da otomotiv piyasasının geçen ay daraldğını gösteren verinin ardından düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

Almanya'nın en büyük ilaç üreticisi Bayer, ABD'de bir mahkemenin, doğum kontrol ilacı Yaz'ın patentinin geçersiz olduğu yolunda karar almasının ardından yüzde 2.2 düştü. BASF, kimya şirketlerini gösteren endeksteki düşüşle birlikte yüzde 2.8 geriledi.

DAX Endeksi yüzde 1.7 düşerek, rankfurt saati ile 13:17'de 7,551.22 puana geriledi ve son sekiz ayın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Alman hisselerinin gösterge endeksi, bu hareket ile birlikte, bu yılki kazancının tümünü geri verdi. Daha geniş tabanlı HDAX Endeksi bugün yüzde 1.4 geri çekildi.

Cenevre'de Clairinvest kurucularından ve fon yöneticisi Ion Marc Valahu, oto satışları verisini işaret ederek, "Avrupa hisse senetleri, Almanya'daki ekonomik verilerin yavaşlayan aktiviteyi işaret etmesi ile birlikte yeniden aşağı yönde hareket ediyor," dedi ve "Eğer Avrupa'nın güç motoru Almanya yavaşlarsa, diğer Avrupa Birliği ekonomlerinde ne olduğunu gözünüzde canlandırabilirsiniz" şeklinde görüş bildirdi.

DAX Endeksi'ndeki şirketlerin el değiştiren hisse adedi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 30 günün ortalamasının yüzde 4.3 üzerindeydi.

DAX Endeksi, Alman gösterge endeksindeki vadeli işlemlerin hızlı artışının ardından yüzde 2.2 geriledi. Haziran vadeli 14,000 kontrat, bugün Frankfurt saati ile 09:50 civarında, beş dakika içinde el değiştirdi. Bu miktar, Bloomberg'in evrilerine göre, son 20 günün sözü edilen zaman dikkate alınarak elde edilen ortalamasının 15 katından daha fazlaydı.

ABD'de FEd bugün TSİ 21:00'de, 12 ABD bölgesindeki ekonomik koşulları analiz eden Bej Kitap'ı açıklayacak. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 8 Nisan'da yaptığı konuşmada, ekonominin dört yıl öncesine göre oldukça güçlü olduğunu, ancak halen istediği yerde olmadığını kaydetmişti.