Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) Euro Bölgesi'nin en zayıf ekonomilerinde banka dışındaki şirketlerin borçlarının yaklaşık olarak yüzde 20'sinin devam ettirilemez olduğunu ve bu şirketlerin temettüde kesintiye giderek varlık satışları yapmak zorunda kalabileceğini açıkladı ve yatırımcı güvenine bir darbe daha vurdu.

IMF'nin bugün açıklanan Küresel Mali İstikrar Raporu'na göre en çok borç yükü İtalya, İspanya ve Portekiz'deki şirketlerde bulunuyor. Rapor aynı zamanda şirket sektöründeki gerilmelerin bankaların varlıklarına da zarar verebileceğini gösterdi.

IMF raporunda "Euro Bölgesi çevre ülke şirketleri yüksek kâr beklentileri ve kolay kredi şartlarından dolayı kredi patlaması boyunca gözle görülür bir borç yükü biriktirdi. Şimdi ise düşük büyümenin ve yüksek faizin olduğu bir ortamda bu borç yükünü düşürmek için zorluklarla karşı karşıyalar" ifadeleri kullanıldı.

Avrupalı politika yapıcıları, Avrupa Merkez Bankası'nın borç yüküyle boğuşan ülkelerin tahvillerini satın almayı planlamasına rağmen çevre ülkelerdeki firmalara uygun krediler verebilmenin yolunu arıyor. IMF raporu çevre ülkeleri Güney Kıbrıs, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Portekiz ve İspanya olarak tanımladı.