Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya'nın bugün başlayacak olan G-20 toplantısına para birimindeki düşüşe yönelik eleştirilerden kaçabileceği beklentisiyle önemli para birimleri karşısında değer kaybetti.

Dünyanın en büyük tahvil fonunun yöneticisi Pacific Investment Management Co. bugün daha az yen varlığı tutmanın "kilit" strateji olduğunu söyledi. Filipin pezosu, ülkenin merkez bankasının merkez bankasının sermaye akışını destekleyen Döviz işlemlerine yeni kurallar getirmesinin öncesinde 6 ayın en düşüğüne yakın seyretti.

Yenin zayıf trendde devam ettiğini belirten Union Bank NA'nın traderlarından Kazuo Shirai, G-20'nin büyük ihtimalle Japonya'ya para birimini devalüe etmesinden kaçınmasını söylemeye yanaşmayacağını ve kurı piyasaya bırakacağını söyledi.

Yen, euro karşısından Tokyo saati itibariyle 13:10'da yüzde 0.3 değer kaybederek 128.24'e, dolar karşısında da yüzde 0.1 zayıflayarak 98.25'e geriledi. ABD doları, euro karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.3053 seviyesine geri çekildi.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda 4 Nisan'da merkez bankasının hükümet tahvili ve hisse fonu varlıklarını 2 yıl içinde ikiye katlayacağını açıkladı. Japonya'nın ticaret ortakları bu hamleye ilişkin endişelerini dile getirdi. ABD Hazinesi yıllık raporunda Japonya'nın rekabetçi devalüasyondan kaçınması gerektiğini ifade etti.

Yen son 6 ayda yüzde 19 değer kaybederek Bloomberg Korrelasyon Ağırlıklı Endeksleri'nde yer alan 10 gelişmiş ülke parası arasında en kötü performansa sahio oldu. Dolar bu dönemde yüzde 2.6 güçlenirken, euro da yüzde 2.5 primlendi.