Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Qingdao Haier Co.'dan Northeast Securities Co.'ya kadar birçok Çinli şirketin beklentinin üzerinde kâr açıklaması ve bir hükümet ekonomistinin, büyümenin bu yıl sıçrayacağını öngörmesi üzerine Çin Borsası bir ayın en büyük artışına işaret etti.

Çin'in en büyük buzdolabı üreticisi Qingdao Haier yüzde 2.1 yükselirken; Northeast Securities ise bu ayın en büyük
sıçramasını kaydetti. En büyük nadir metal üreticisi Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech Co., bilanço rakamlarını açıklamasının öncesinde metal hisselerindeki kazançlara öncülük etti. China Southern Airlines Co., merkez bankasının işlem bandını genişleteceğinin sinyalini vermesinin ardından yuanın değerleneceği spekülasyonu üzerine yüzde 1.1 değerlendi.

Borsada listelenen şirketlerin kârlarının ilk çeyrekte büyüyeceğini ve bunun borsaya destek sağlayacağını söyleyen Haitong Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Qi, ekonomideki yavaşlama ve likiditenin sıkılaşacağı beklentilerinin önceden fiyatlandığına dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.4 kazançla 2,227.62 puana çıkarak 20 Mart'tan bu yana en büyük kazancına işaret etti ve bu haftayı yüzde 0.9 yukarıda tamamlamaya yöneldi. CSI 300 Endeksi yüzde 1.7 artışla 2,506.63 puana yükseldi. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.9 primlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi emlak fiyatlarındaki kısıtlamaların ekonomik büyümenin zarar göreceğine ilişkin endişelerin 6 Şubat'taki zirvesinden yüzde 8.5 düştü. Şanghay endeksi 12 aylık tahmini kazançların 9.1 katından fiyatlanarak, 7 yılın ortalaması olan 15.8 katının altında değerleniyor.