Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:16'da güncellendi)

Altın vadelileri, kuyumcular ve diğer kullanıcıların son 30 yılın en sert düşüşünden faydalanmak amacıyla alım pozisyonuna geçtikleri söylentileri üzerine gün içerisinde 1,400 doların üzerini gördü.

Bombay Bullion Association Ltd. Başkanı Mohit Kamboj, Hindistan'da takı ve altın alımında yaşanan yoğun artışın stokları tüketmesiyle beraber bu çeyrekte altın ithalatını artıracağını dile getirdi. Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd. ise Hong Kong ve Macau'da tüketici trafiğinin 13 Nisan ile 16 Nisan arasında çok yoğunlaştığını açıkladı.

Altın fiyatları iki seansta yüzde 13 birden düşerek 1980 yılından bu yana en sert düşüşü gerçekleştirdi. Altın vadelileri merkez bankalarının altın satarak borç ödeme yoluna gidebileceği söylentileri üzerine 16 Nisan'da 1,321.50 doları görerek Ocak 2011'den bu yana en zayıf seviyeye dokundu. Kalyan Jewellers Başkanı ve milyarder T.S. Kalyanaraman, küresel ekonomik toparlanmaya dair şüphelerin talebi artırmasıyla fiyatın tekrar artacağını tahmin ettiğini belirtti.

New York'ta bulunan TD Securities Inc. yönetici direktörü Tim Gardiner ise "Altın fiyatları nihayet fiziki talebe karşılık veriyor. Dünyanın dört bir tarafından rekor talep olduğu bilgileri geliyor ki Latin Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik'te perakendecilerin ya stoklarını bitirdiği ya da bitirmek üzere olduğu haberleri geliyor" dedi.

Haziran vadeli altının onsu New York saatiyel 10:40'ta yüzde 0.7 yükselerek 1,401.90 dolar oldu. Fiyatlar daha önce 1,424.70 doları görerek 16 Nisan'da gördüğü zayıf seviyenin yüzde 7.8 üzerine çıkmıştı. Dünyanın en büyük alıcısı konumunda Hindistan bulunurken, ikinci sırada Çin geliyor.

(19:16'da güncellendi)