Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in hükümet ekonomistlerinden biri ülkenin büyümesinde bu yıl sıçrama öngörmesi ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.'nun rekor çeyrek satış tahmini üzerine gelişen piyasalar endeksi 1 haftanın en büyük kazancına işaret etti.

Dünyanın en büyük çip kontratı üreticisi TaiWan Semiconductor yüzde 6.6 kazançla, teknoloji hisselerinin son 2 ayın en büyük kazancına öncülük etti. Çin'in en büyük bakır üreticisi Jiangxi Copper Co. yüzde 1.5 değerlendi. Çin Merkez Bankası'nın yuanın işlem bandını yakın zamanda genişleteceğini söylemesinin ardından yuan vadelileri rekor yükseğin yalnızca yüzde 0.1 uzağında işlem gördü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 kazançla 1,003.77 puana yükseldi ve bu haftaki kaybını yüzde 1.6'ya düşürdü. Gelişen piyasa hisselerinden 17 Nisan'da sonlanan haftada 964 milyon dolarlık fon çıkışı oldu. Çin'in Devlet Bilgi Merkezi'nin ekonomi tahminleri departmanının müdürü Zhu Baoliang'ın ülke ekonomisinin 2. ya da 3. çeyrekte geri sıçrayabileceğini söylemesinin ardından Çin Borsası kazançlarını artırdı.

Baring Asset Management Korea Ltd.'ın fon yöneticilerinden Kim Jae Dong, ilk çeyrekteki zayıf rakamların ardından Çin hükümetinin büyümeyi desteklemeye çalışacağı beklentilerinin olduğunu söyledi.

MSCI Dünya Endeksi yüzde 5.6 yükselirken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 4.9 kaybetti. Gelişen piyasalar endeksi 12 aylık kârlarının 10.1 katından fiyatlandı ve endeksin değerlemesi 21 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.