Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:55'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, ABD, Çin ve Almanya'dan gelen ekonomik verilerin hayal kırıklığı yaratmasıyla beraber başlayan satışlarla son 5 ayın en sert haftalık düşüşünü gerçekleştirdi.

Polymetal International Plc. altının 4. ve gümüşün de 6. düşüş haftasına girmesiyle yüzde 17 geriledi. Almanya'nın en büyük kamu hizmet şirketleri EON SE ve RWE AG yüzde 9 ve yüzde 14 geriledi. Nokia Oyj. beklentilerin altında kalan satış açıklaması üzerine yüzde 12 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi bu hafta yüzde 2.5 düşerek, 285.21 puana geriledi. Endeks Nisan ayı boyunca şimdiye kadar yüzde 2.9 gerilerken, Mayıs 2012'den bu yana ilk aylık düşüşe doğru ilerliyor.

Kopenhag'da bulunan Nordea Bank AB kıdemli stratejisti Henrik Drusebjerg, "Çin, Almanya ve özellikle de ABD'den kötü ekonomik veri geldi. Eğer yatırımcılar büyümede bir duraklama arıyorlarsa bu endişeler yerli çıktı. Emtiadaki düşüş hayal kırıcı büyüme rakamlarının sonucu" ifadelerini kullandı.

Ulusal gösterge endeksleri İzlanda ve Yunanistan hariç bütün Batı Avrupa ülkelerinde düşüş kaydetti. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 1.5 gerilerken, Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 2.1 ve Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 3.7 düştü.

(19:55'te güncellendi)