Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in merkez bankasının, Ekim'den bu yana yuandaki kazançları sınırlayan işlem bandını genişletme planının sinyalini vermesi üzerine yuan, son 3 ayın en iyi haftasına işaret etti.

Yuan, 12 Nisan'dan bu yana yüzde 0.21 g
güçlenerek Şanghay saati ile 11:32 itibariyle 6.1794 seviyesine çıktı ve 17 Nisan'da 6.1723'ten kaydettiği 19 yılın zirvesine yalnızca yüzde 0.1 mesafede işlem gördü. Yuan, Çin Merkez Bankası'nın yüzde 0.03 yükselterek 6.2395'e çıkardığı referans oranının her iki yönünde de yüzde 1 dalgalanabilir.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang 17 Nisan'da, kur politikalarını görüşmek üzere bir araya gelen G-20 maliye bakanları toplantısının yapıldığı Washington'da işlem bandının yakın gelecekte yükseltileceğini söyledi. PBOC işlem bandını en son 16 Nisan 2012'de genişletmişti ve UBS AG, bir sonraki hamlenin hem bu hamlenin yıl dönümüne, hem de G-20 toplantılarına deng gelebileceğini söylüyor. JP Morgan Chase&Co., bandın büyük ihtimalle 2014'te revize edileceğini öngörüypr.

Sermaye akışlarının çok fazla olması ve kurun yükseliş trendinde olmasından ötürü bu hamlenin şimdi yapılmasının doğru bir zamanlama olmadığını savunan JP Morgan'ın baş Çin ekonomisti Zhu Haibin, "Eğer bandı şimdi genişletirserniz, bu sermaye akışlarını daha da artıracak ve insanlar daha fazla yükseliş bekleyecektir" dedi.