Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği Ekonomi ve Parasal İlişkiler Komiseri Olli Rehn, resesyon ve deflasyon sıkıntıları göz önünde bulundurulduğunda Japonya'nın rekor düzeydeki parasal genişleme hamleleri ve yendeki zayıflamanın "anlaşılabilir" olduğujnu söyledi.

Japonya'nın bu hususta zorlayıcı bir politika izlemesini anlayabildiğini söyleyen Rehn, Japonya'nın çok ciddi deflasyon sorunuyla ilgilenmesinin gerektiğini söyledi. Ancak Rehn, Japonya'nın bu hamlelerini uzun vadede mali konsolidasyonla destekleyerek ikna edici bir strateji hâline getirmesi gerektiğine de değinmeden geçmedi.

Japonya Merkez Bankası'nın 4 Nisan'da yatırımcıları aylık tahvil alımlarını ikiye katlayarak yüzde 2 enflasyona ulaşmak için 2 yıl zaman biçmesinden bu yana yen, 16 önemli para biriminin tamamı karşısında değer kaybetti. ABD Hazinesi bu hafta Japonya'nın rekabetçi devalüasyondan kaçınması için bastıracağını söyleyerken, Avrupalı hükümetler de ülkenin mali ve parasal teşviklere çok fazla bağımlı olmaması çağrılarında bulundu.

Rehn, Avrupa'nın başta Güney Avrupa'daki aşırı sıkı finansal şartlardan kaynaklanan sorunları gidermek için çalışmayı sürdüreceğini söyledi. Rehn ayrıca yatırımcıların Güney Kıbrıs'ı bir emsal olarak görmemesi gerektiğini de not düştü.

Olli  Rehn, Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketinin finansmanı kapsamında altın satışının da, merkez bankacılarının görüşeceği bir konu olduğunu ifade etti.