Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcı'nın Yi Gang'ın politika yapıcıların yuan üzerindeki kontrolleri gevşeteceğinin sinyalini vermesinin ardından UBS AG, Çin'in büyük ihtimalle 72 saat içinde yuanın işlem bandını genişleteceğini söyledi.

UBS analistleri Manik Narain ve Geoffrey Yu, Washington'taki G-20 toplantıları esnasında Çin'in yuanın işlem bandını genişletebileceğini öngördü.

Yi, Uluslararası Para Fonu'nun 17 Nisan'daki toplantıları esnasında, yuanın işlem bandının yakın gelecekte genişletileceğini söyledi. Yuan, şu an resmi referans oranının her iki tarafında yüzde 1 dalgalanabiliyor. Çin Merkez Bankası geçtiğimiz yıl işlem bandının yüzde 0.5'ten yüzde 1'e genişleterek 2007'den bu yana bandı ilk kez genişletmişti.

PBOC'nin çok yakında bandı genişletmeye hazırlandığına yönelik sinyallerin bir hayli net olduğunun altını çizen UBS analistleri, "Zamanlama bakımından hamlenin 72 saat içinde yapılması, Washington D.C'deki G-20 toplantıları ve bandın yüzde 1'e genişletilmesi yıl dönümüyle rastlaşabilir" dedi.

Çin'in büyüyen ekonomisinin yabancı sermaye çekmesiyle yuan, Ekim'den bu yana çoğunlukla bandın üst sınırına yakın seyretti. Yuan dün yüzde 0.2 değer kaybederek 6.1813 seviyesine gerilemeden önce 17 Nisan'da 6.1723'tan 19 yılın zirvesinden kapanmıştı.

Yuanın 12 aylık teslimatsız vadelileri yüzde 0.1 artışla 6.248'e çıkarak, traderların yuanda bu yıl büyük bir değişiklik beklemediğine işaret etti. Bloomberg anketine katılan 35 analist yuanın bu yılı 6.13'ten kapanacağını tahmin ediyor.