Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın yeni zayıflatan politikalarından şikayet eden Güney Kore Maliye Bakanı Hyun Oh Seok, düşük yenin, ekonomiye, Kuzey Kore'nin tehditlerinden daha fazla zarar verdiğini savundu.

Hyun, Japonya'nın ekonomi politikalarının, dünya ekonomisinin toparlanmasına yardımcı olmak adına kendi payına düşeni yaptığını, ancak eğer bu politikalar ortağı olan ülkeler ile sorun çıkarır ve kur savaşına neden olursa, o zaman dünya ekonomisinin daha da zor bir durumda olacağını söyledi.

Görevindeki ilk ayında Hyun, bir yanda Güney Kore'nin ihracatını olumsuz etkileyen Japon yenindeki düşüş, diğer yanda da Kuzey Kore ile güveni tehdit eden gerilimle karşı karşıya kaldı. Won, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin parasal genişleme kampanyasının etkisiyle 6 ayda yen karşısında yüzde 21 güçlendi.

Kuzey Kore riskiyle karşılaştırıldığında, yenin reel ekonomi üzerindeki etkisinin çok daha fazla olduğunu savunan Hyun, yendeki zayıflamanın, tartışmaya değer bir yayılma etkisine neden olduğunu belirtti.

G-20 maliye bakanları son toplantılarında, politika yapıcılar açık açık yeni zayıflatmaya çalışmadığı sürece Japonya'nın durağan ekonomisinde teşvik uygulayabileceğini söylemişti.