IMF: Türkiye'nin sermaye akışı riskine karşı araçları var
IMF Türkiye Direktörü Lewis, "Not artışı durumunda oluşabilecek sermaye akışı riskine karşı Türkiye'nın gerekli araçları var" dedi
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Direktörü Mark Lewis, ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşu tarafından kredi notunun "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltilmesi halinde Türkiye'nin oluşabilecek sermaye akışı riskine karşı gerekli araçlara sahip olduğunu belirtti.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Lewis, Türkiye'nin ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşundan daha "yatırım yapılabilir" notuna yükseltilmesi halinde oluşabilecek sermaye akışına karşı olası politikalarına ilişkin şunları söyledi:
"Not artırımı, sermaye akışının nasıl olması gerektiğine ilişkin daha geniş bir konunun parçası. Sermeye akışı artacak mı ve Türkiye bunu nasıl yönetmeli? Sermaye akışı hem fırsat hem de zorluk yaratan bir konu. Bunun makro ekonomik kırılganlığı azaltmak için, finasal istikrar sağlamak için iyi yönetilmesi gerekiyor. Türkiye bunun için gereken araçlara sahip."
Merkez Bankasının Rezerv Opsiyon Mekanizması'na (ROM) değinen Lewis, "Ayrıca bir de Türkiye'nin rezerv opsiyon mekanizması olarak adlandırdığı ROM enstrümanı var. Ben sermaye akışını yönetmek için gerekli araçların ortada olduğunu düşünüyorum" dedi.
Mevcut küresel ekonomik görünümümdeki kırılganlıkların tüm dünyada merkez bankaları için bazı temel zorlukları ortaya koyduğunu belirten Lewis, "Sermaye akışında yaşanabilecek kırılganlıklar Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyadaki merkez bankaları ve ülkeler için zorluklar yaratıyor. Türkiye Merkez Bankasının fiyat istikrarını, enflasyonu düşük tutarak finansal istikrarı sağlamak gibi temel odak noktaları var. Bunların başarılması için de bu konulara yönelik bazı enstrümanları var. Şu anda kadar Merkez Bankasının uygulamalarında cesaret verici bazı işaretler var. Bizim bu sürecin devamını görmemiz lazım" diye konuştu.
-"Başka ülkeler de Merkez Bankası politikalarını izliyor"-
Türkiye'nin geçen yıl itibariyle "yumuşak inişi" gerçekleştirdiğini söyleyen Lewis, "Bunu başarmak gerçekten büyük bir makro ekonomik zorluğun üstesinden gelmek demek. Türkiye'de şu anda ekonomik aktivitenin giderek arttığını görüyoruz. Bu veriler son derece cesaret verici. Merkez Bankasının enstrümanlarının ne kadar faydalı olduğuna dair konuşmak için tabi biraz erken olabilir. Şunu biliyorum ki başka ülkeler de Merkez Bankasının enstrümanlarını ve bunları kullanma şeklini yakından izliyor. Bunları nasıl kendilerine tatbik edebileceklerini düşünüyorlar" değerlendirmesini yaptı.
-"Gaz, fren" tartışmaları-
IMF'nin Türkiye'deki en kıdemli temsilcisi olan Lewis, bir süredir devam eden Türkiye ekonomisinin hangi hızda ekonomik büyümesini gerçekleştirmesi gerektiğine ilişkin "gaz-fren" tartışmalarına ilişkin soruya da "Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıllarda ekonomik büyümesini sürdürülebilir bir seviyeye doğru artırmasını bekliyoruz. Bizim projeksiyonlarımıza göre yüzde 4'ler civarı bir seviye" cevabını verdi.
Lewis, 2012 yılında ekonomik büyümenin yavaş olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Fakat şu anda kademeli olarak Türkiye'nin büyümesinin arttığını görüyoruz. Türkiye'nin önündeki en büyük zorluklardan biri, bu büyümenin sürdürülebilir bir şekilde olmasını sağlamak. Çünkü biliyorsunuz, Türkiye'de iç talep, büyüme, ithalat ve cari açık arasında güçlü bir ilişki var. Biz ekonomik büyümenin artması ile talebin de artmasını bekliyoruz. Cari açığın artışının engellenmesi için bunun çok fazla olmadığından emin olmamız lazım."
AA