Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi ve Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, bankanın faiz artışına yalnızca ekonomik verilerin kötüleşmeye başlamaları durumunda gideceğini dile getirdi.

Weidmann bugün Washington'da gerçekleştirilen basın toplantısında "Şu anda makul durumda oldukları ve bizim ekonomik gelişmelere, fiyat istikrarına ve parasal analizimize bakışımızla aynı çizgide oldukları için faiz oranlarını bir önceki toplantımızda değiştirmedik. Tabii ki verilerin değişmesi durumunda faiz oranlarının yeterliliğini yeniden gözden geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

Euro, Weidmann'ın konuşmaları sonrasında yükselişe geçerek 1.3130 dolara tırmandı.

AMB 4 Nisan'da gerçekleştirdiği toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'te tuttu. Aynı zamanda AMB'nin bu yıl sonuna doğru toparlanmanın başlayacağına yönelik beklentilerine olan şüphelerin gittikçe artmasıyla Başkan Mario Draghi, politika yapıcıların ek önlemleri gözden geçirdiğini dile getirdi.

"Çok fazla şey beklememeliyiz" diyen Weidmann, "firmalar için yüksek faiz oranı aynı zamanda yüksek kredi riskleri anlamına da gelebilir ve bu konuda piyasayı etkilemek merkez bankasının işi değildir" ifadelerini kullanıd.

Yapabileceklerinin likidite sağlamak olduğunu ifade eden Weidmann, "Bunu da zaten iki uzun vadeli krediyle yaptık ve işe yaradı" dedi.