Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta açıklanacak raporlar öncesinde tahminlerini belirten ekonomistler ABD'de tüketici harcamalarının son 2 yılın en hızlı çıkışını göstermesinin pozitif etkilerinin hissedilmesinin beklendiğini söylediler.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından 26 Nisan'da açıklanacak veriler öncesinde Bloomberg anketine katılan 67 ekonomistin tahmin medyanı gayrısafi yurt içi hasılanın (GSYH) yıllık yüzde 3.1 oranında artmış olduğu yönünde gerçekleşti. 2012 yılının son 3 aylık periyodunda bu rakam yüzde 0.4 olmuştu.

Bu genişlemenin yükselen hisse fiyatları ve konut değerlerinin zenginliği artırmasından kaynaklandığını tahmin eden ekonomistler, son zamanlarda gelen ekonomik verilerin bu güçlenmenin sürekli olamayabileceğine işaret ettiğinin de altını çizdiler.

New York'ta bulunan HSBC Securities USA Inc. ekonomisti Ryan Wang, "Çok zayıf bir çeyreğin ardından tekrar canlanma olabilir ama şu an ivme çok yavaş" yorumunu yaptı.

GSYH verilerinin, ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarında yüzde 2.8'lik bir artış yaşandığını göstermesi bekleniyor. Satın alımlar 2012'nin son çeyreğinde yüzde 1.8 yükselmişti.