Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Hazine Bakanı Wayne Swan, para birimindeki güçlenme ve ticaretteki düşüşten ötürü Avustralya'nın Ekim ayındaki yarı yıllık bütçe değerlendirmesinden bu yana gelirinin 7.5 milyar Avustralya doları (7.7 milyar dolar) azaldığını söyledi.

Avustralyalı bir televizyon kanalına röportaj veren Swan, şirketlerin kârlılığı ve genel olarak ekonomideki fiyatlar üzerinde ciddi etkisi olan güçlü para birimi ve ticaret şartlarındaki düşüşün ekonomiyi vurduğunun altını çizerek, değişikliklerin yıl ortasından bu yana bütçe gelirinden 7.5 milyar Avustralya dolarına mâl olduğunu ifade etti.

Ülkenin 14 Eylül'de yapacağı seçimlerin öncesindeki anketlerde Liberal-Ulusal koalisyonunu gerisinde kalan iktidardaki İşçi Partisi'nin lideri Julia Gillard, 14 Mayıs'ta yıllık bütçenin açıklanmasının öncesinde harcamaları kısıtlayacağını söyledi. Bağımsız bir düşünce kuruluşu Avustralya'nın vergi hedeflerini tutturamaması ve kaynak fiyatlarındaki düşüşten ötürü yıllarca sürecek bütçe açığı sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bu sorunların bertaraf edilmesinin zorlu, ancak imkansız olmadığını savunan Grattan Institute'ün CEO'su John Daley, bütçe açığı sorununun giderilmesinin, hükümetin geçtiğimiz onyıldaki politika seçimlerinden daha zorlu adımlar atmasını gerektireceğini belirtti.

Raporda Avustralya'nın devlet ve federal hükümetlerinin bütçe açığıo/GSYH oranlarının önümüzdeki onyılda yüzde 4'lerde seyredeceğini öngördü.