Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin, G-20 liderlerinin Japonya Merkez Bankası'nın teşvik politikalarına destek vermesinin ardından 4 yılın en düşüğüne yakın seyretmesiyle Tokyo Borsası tırmandı. Nikkei 225 Endeksi 2008'den bu yana en yüksek kapanışına hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 2.4 değerlendi. Mitsui Engineering & Shipbuilding Co., Nikkei gazetesinin, şirketin Kawasaki Heavy Industries Ltd. ile birleşmek üzere görüştüğünü yazmasının ardından yüzde 14 yükseldi. Bilgisayar sistemleri operatörü Net One Systems Co., öncü kâr rakamlarının, tahminlerin yüzde 38 altında olduğunu söylemesinin ardından yüzde 0.7 düştü.

Topix Endeksi yüzde 2.1 kazançla 1,149.80 puana çıkarken, Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.1 artışla 13,596.09 puana yükseldi.

G-20'nin Japonya'nın parasal genişleme önlemlerini onaylamasının ardından hisse senedi piyasasının, uysal bir şekilde zayıf yeni fiyatladığını söyleyen Resona Bank Ltd.'ın baş piyasa stratejisti Koichi Kurose, Japonya Merkez Bankası ve hükümetten daha olumlu gelişmeler beklenebileceğini, ancak kazançların hızının düşebileceğini öngördü. Kurose, zayıf yen ve güçlü hisse trendinin Mayıs ortalarına kadar devam edeceğini tahmin etti.

Topix Endeksi, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve merkez bankası başkanı Haruhiko Kuroda'nın 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandıracakları vaatlerinin etkisiyle Kasım'ın ortasından bu yana yüzde 59 yükseldi. Endeks defter değerinin 1.3 katından işlem görerek, 2.3 katından fiyatlanan Standard&Poor's 500 Endeksi ve 1.6 katından fiyatlanan Stoxx Europe 600 Endeksi'nin gerisinde kalıyor.