Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın parasal teşvik politikalarının G-20'nin desteğini arkasına almasıyla yen, dolar karşısında 4 yıldır hiç görmediği 100 seviyelerine çok yakın seyrediyor.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, bu haftaki politika toplantısının öncesinde deflasyonla mücadele kampanyasına devam etmesi konusunda beklediği cesareti gördüğünü söylemesinin ardından yen, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. Won, Güney Kore'nin ihracatını zayıf yenden korumak için müdahale edeceği endişesiyle geri adım attı. İtalya'nun Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun 2. dönem cumhurbaşkanlığı yapmak için yemin etmesinin öncesinde euro, dolar karşısında primlendi. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Asya Borsalarıyla birlikte ralli yaptı.

Yenin zayıflamaya devam etmesinin önüne gelecek hiçbir şey olmadığını belirten National Australia Bank Ltd.'ın küresel strateji eşbaşkanı Ray Attrill, 100 seviyesine yaklaşırken, bir çekişmenin görüldüğünü ancak bunun aşılacağını söyledi.

Japon yeni, dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 99.81'e geriledi. Yen, daha erken saatlerde 99.90 düzeyinden, 11 Nisan'da 99.95'ten kaydettiği 4 yılın en düşüğünden bu yana en zayıf seviyesine işaret etti. Yen, 6 ay üst üste zayıflayarak 2001'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini kaydettiği Mart'tan bu yana yüzde 5.6 değer kaybetti. Yen, euro karşısında yüzde 0.5 zayıflayarak 130.52'ye geriledi. Euro ise dolar karşısında yüzde 0.2 düşüşle 1.3077'ye indi.