Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg televizyonuna konuşan Blackstone Group LP'nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Stephen Schwarzman, Çin'in büyüme hızını değerlendirdi.

Çin'in büyümesinin yüzde 10 seviyelerinden yavaşlamasına şaşırılmaması gerektiğinin altını çizen Schwarzman, ülke büyüdükçe, aynı hızın yakalanmasının güçleştiğini, bu nedenle bunun alışılmadık ve beklenmedik bir gelişme olmadığını söyledi. Schwarzman, "O büyüklükte bir ülkeye göre Çin hâlen aşırı hızlı büyüyor" yorumunda bulundu.

Schwarzman, Çin'in ilk çeyrek büyümesinin insanların beklediğinin biraz altında olduğunu ve ülkenin dünyanın en büyük 2. ekonomisi ve dünyanın en büyük emtia tüketici olmasından ötürü genişleme hızının küresel ekonominin yönünü etkilediğine dikkat çekti. Yine de büyümede ondalık birkaç rakamın çok büyük bir sorun olmadığını ifade eden Scwarzman, "Yüzde 7.7 ve 7.9 rakamlarına çok fazla önem atfedildi. Ancak bir geri adım atıp, duruma tekrar bir göz atmak gerekiyor" dedi.

Blackstone'un başkanı, Çin'in bu zamana kadar altyapı ve konuttaki ilerlemeler sayesinde büyüdüğünü, ancak şimdi artık bunun tüketim odaklı hâle gelmesinin gerektiğini savundu. Schwarzman, tüketim odaklı ekonominin daha sürdürülebilir olduğuna dikkat çekti.