Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Japonya Merkez Bankası’nın bilanço genişletme politikalarına G–20 zirvesinden onay gelmesiyle, Asya piyasalarında pozitif hava hâkim. Nikkei endeksi yen bazında %1,7 primliyken, Dolar/Yen sabah saatlerinde 100 seviyesini test etti. Zirveden çıkan karar sonrası yen, dolar karşısında 4 yılın en düşüğüne geriledikten sonra 99,70 seviyelerinde dengelendi. Japonya Merkez Bankası 26 Nisan’da para politikası toplantısı gerçekleştirecek. Yurtdışı gündemde, New York Fed’den Dudley’nin ve AB Komisyonundan Rehn’in konuşmaları ön planda. ABD bilanço sezonu ise bu hafta hız kazanıyor. Bugün Caterpillar, yarın Apple, Perşembe günü ise Exxon’ın ilk çeyrek sonuçları açıklanacak. S&P 500 endeksinde 170 şirket, Dow endeksinde ise 10 şirket bu hafta finansallarını açıklayacak.

G20 ülkeleri Ekonomi Bakanları, Merkez Bankası Başkanları, IMF kaynaklarını 430 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflerken, en büyük kaynak sağlayıcıların 200 milyar dolarla Avrupa ülkelerinin olacağı düşünülüyor.

Kısa vadeli tahvillerde olumlu seyir devam ediyor

Gösterge tahvil faizi %5.56 bileşik seviyesinde. Türkiye 10 yıllık tahvil faizi ise %6.61’de.

BIST 100 ’e G20 zirvesi etkisi

Banka bilançolarında 1.çeyrek finansalları Çarşamba günü itibariyle başlıyor. Banka karlılık oranlarının ana tema olması bekleniyor. BIST 100 haftaya yükselişle 83 611 puandan başladı. G20 zirvesinden parasal genişlemeyi destekleyici açıklamaların küresel hisse senetlerine pozitif katkısı yurtiçi piyasalara da yansıdı. Gıda endeksi %2.14 primliyken, Tekstil ve GYO endeksleri de %1’in üzerinde primli seyrediyor.

Parite yatayda

Eurogroup Başkanı Dijsselbloem’ın Güney Kıbrıs’ın borç seviyelerinin Avrupa ülkelerini rahatsız etmeyecek seviyede kalacağını söylemesiyle, Euro/Dolar 1,3060 seviyelerindeydi. Dolar/TL 1.80 seviyelerinin üzerinde işlem görüyor.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net