Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi imalat ve hizmet üretimi Nisan ayında üst üste 15. daralma ayını yaşayarak bölgenin resesyondan hâlâ çıkamadığını gösterdi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomik büyümeyi hızlandırmak adına daha fazla önlem alabileceği sinyalini verdi.

Londra merkezli Markit Economics tarafından yapılan açıklamaya göre her iki sektörden satın alım yöneticileriyle yapılan bir anket endeksine göre büyüme oranı 46.5 oldu. Bu rakam Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin tahminleriyle paralel gerçekleşti. 50'nin altındaki rakamlar daralmaya işaret ediyor. Öte yandan Çin'den gelen imalat verilerinde beklenen daha çok yavaşlama olduğunun görülmesi Euro Bölgesi'ndeki endişeleri artırdı.  

Londra'da bulunan Capital Economics Ltd. ekonomisti Jonathan Loynes, "Aktivite göstergelerinde oluşan ilave zayıflama ve enflasyon göstergelerinde devam eden gevşeme, AMB'nin üzerinde daha fazla teşvik yaratması için baskı oluşturacaktır. Bunun hangi formda geleceği ise şimdilik soru işareti. AMB'nin parasal genişlemeye (QE) gitmesi için önündeki engeller bazı insanların tahmin edeceğinden çok daha az olabilir" yorumunu yaptı.

AMB Başkanı Mario Draghi geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada bankanın en son toplandığı gün olan 4 Nisan'dan beri bölge ekonomisinin herhangi bir ilerleme göstermediğini dile getirdi. Euro Bölgesi ekonomisi üst üste 5. çeyrekte daralırken, İtalya'daki siyasi çalkantı ve Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketine ihtiyaç duyması da bölgede güvenin sarsılmasına sebep oldu.