Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Brent petrol bugün açıklanan Euro Bölgesi imalat ve hizmet verilerinin (PMI) üst üste 15. daralma ayına girildiğini göstermesi üzerine son 4 günün ilk düşüşünü yaşadı. Goldman Sachs Group Inc. 2013 yılı Brent tahminini 5 dolar düşürerek 105 dolara indirdi.

Vadeli kontratlar Londra'da verilerin açıklanmasının ardından yüzde 1.6'ya varan kayıplar yaşadı. Euro Bölgesi'ne ait PMI verileri 46.5 olarak gerçekleşirken, erken saatlerde açıklanan Çin imalat verileri 50.5 oldu ve beklenenden daha yavaş genişledi. 50'nin üzerinde olan rakamlar genişlemeye, altındaki rakamlar daralmaya işaret ediyor.

Oslo merkezli Nordea Bank AG analisti Thina Saltvedt, "Güne Çin'den gelen zayıf rakamlarla başladık ve daha sonra da özellikle Almanya başta olmak üzere Euro Bölgesi'nden zayıf rakamlar gelmeye devam etti. Şu anda Çin ekonomisi yavaşlıyor gibi görünüyor ve Euro Bölgesi'nde de beklendiği gibi bir toparlanma yok" ifadelerini kullandı.

Haziran vadeli Brent petrolün varil fiyatı ICE Futures Europe'da 1.61 dolara varan kayıplarla 98.78 dolara kadar gerilerken, Londra saatiyle 13:18'de 99.45 dolardan işlem gördü. İşlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 6 üzerinde gerçekleşti. Fiyatlar bu yıl genelinde yüzde 10.5 kayıpla devam ediyor.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) ise 1.39 dolara varan kayıplar görse de sonradan toparlanarak 88.38 dolar oldu. Dün sona eren Mayıs kontratı ise 75 cent yükseldi.