Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Pasifik ülkesi Avustralya'da çekirdek enflasyon tahminlerin altında hızlanarak, önceki çeyrekten yüzde 0.3 hızlandı. Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin medyan tahmini çekirdek enflasyonun yüzde 0.5 artacağı yönündeydi. Tüketici fiyatları endeksi önceki 3 aydan yüzde 0.4 artarak, yüzde 0.7 beklentisinin de altına kaldı.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens'ın önümüzdeki ay yüzde 3'te seyreden politika faizinde indirim yapacağı spekülasyonlarının etkisiyle Avustralya doları değer kaybetti. Merkez bankası, Avustralya dolarının, Amerikan doları ile bire bir seviyesinin üzerine çıkmasının büyümeyi olumsuz etkilemesi ve ülkenin maden yatırımlarının zirveye yaklaşmasıyla Aralık'a kadar uzanan 14 aylık dönemde toplamda yüzde 1.75'i bulan 6 faiz indirimi yaptı.

Yerel talep görünümü ve ücretlerdeki düşüş görünümü ve Avustralya dolarının 2014'ün ortalarına kadar 1.05 seviyelerinde seyretmesiyle, enflasyonun RBA'in hedef bandının alt sınırlarında kalacağını öngören Australia&New Zealand Banking Group Ltd.'ın kıdemli ekonomistlerinden Riki Polygenis, bunun gevşek para politikası alanını artırdığını söyledi.

Enflasyon verilerine göre ticaret dışı ya da fast food ve kamu hizmetleri gibi ithal edilmeyen mal ve hizmetlere ait yerel enflasyon önceki çeyrekten yüzde 1.3 hızlanırken, ticarilerdeki enflasyon yüzde 1.2 yavaşladı.