Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Teknoloji devi Apple Inc. onyıldır ilk kez çeyrek dönem kârlarında düşüş açıkladı, ancak büyümedeki yavaşlamanın etkisiyle hisselerdeki değer kaybını telafi etmek için yatırımcılara ekstra 55 milyar dolarlık temettü ödemesi yapacağını belirtti.

Apple, çeyrek döneme ait temettü ödemelerini artırarak, tarihin en büyük hisse geri alımını yapacağını söyledi. Apple, 2015'in sonuna kadar hisse geri alımları ve temettü ödemeleriyle birlikte yatırımcılara 100 milyar dolar geri döndüreceğini açıkladı.

Bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi Apple'ın ilk çeyrek net kârı 9.5 milyar dolar artarak, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 11.6 milyar dolar düzeyinin altında kaldı. Öte yandan iPhone ve iPad satışlarının geliri 43.6 milyar dolara çıkarmasıyla kâr rakamları birçok kişinin tahmininden daha iyi seviyede gerçekleşti.

Apple'ın CEO'su Tim Cook, bu yılın ilerleyen zamanlarında ve 2014'te yeni ürünlerin çıkacağını ve kendisinin de Eylül'den bu yana görülen piyasa sermaye miktarındaki 280 milyar dolarlık düşüşü bertaraf etmek için şirketin 145 milyar dolarlık nakit ve yatırımlarından daha fazla harcama yaptığını söyledi. Şirketin gayrisafi  marjlarındaki ve satışlarındaki daralma ve satışların tahminlerin altında gelmesiyle Apple'ın büyüme hızına ilişkin endişeler arttı.

Apple'ın planının çok büyük bir geri alım olduğuna dikkat çeken JMP Securities'in analistlerinden Alex Gauna, bu planın çok cazip olduğunu, ancak zayıf görünüm ve daralan marjların endişeleri tırmandıracağını söyledi.

Apple, Samsung Electronics Co.'nun rekabetinin artmasıyla daha düşük kâr açıkladı. Şirketin 2. mali çeyrekeki net geliri yüzde 18 düşerek hisse başına 10.09 dolar olmak üzere 9.55 milyar dolara geriledi.