Advertisement
HABERLER ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Bakır Londra'da, merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek için ilave adımalr atacağı spekülasyonu ile birlikte emtia ve hisse senetlerine gelen alımların etkisi ile, üç seanslık düşüşün ardından sıçrama yaptı.

Avustralya Hazine Bakanı wayne Swan, enflasyonun beklenenden daha düşük çıkmasının ardından, Avustralya Merkez Bankası'nın faiz indirimi için daha fazla imkanı olduğunu kaydetti. Ham petrolün de içinde bulunduğu ham maddeler değer kazandı ve MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yükselişini dördüncü güne genişletti. Newedge Group SA'ya göre, bakır, fiyatların düşeceği beklentisi ile açılan short pozisyonların kapatılması sonucu yükseldiğini belirtti.

Londra'da Newedge'in Asya emtia işlemleri müdürü Pengjiang “Richard” Fu, "ABD, Avrupa ve Asya hisse senedi piyasaları ve enerji fiyatları, hep birlikte yükseldive emtiada beklentiler iyileşiyor görünüyor," dedi ve "Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki short pozisyon kapama alımları bakırdaki sıçramayı tetikledi" şeklinde görüş bildirdi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.7 yükselerek, yerel saat ile 09:43'te, ton başına 6,990 dolara çıktı. Fiyatlar geçen hafta, metalin ayı piyasasına girmesi ile birlikte, 2011 yılından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 2.2 yükselerek pound başına 3.1715 dolara ulaştı.

Fiyatlar ayrıca, İngiltere Merkez Bankası'nın, şirketlere ve tüketicilere ucuz kredi sağlamaya yönelik planını bir yl uzattı.

Londra'da Barclays Plc analisti Gayle Berry, 19 Nisan tarihli raporunda, bakırda pozisyonlanmanın "aşırı short" olduğunu ve bunun da fiyatları short pozisyonları kapama rallisine "artan bir şekilde duyarlı" kıldığını kaydetti.

Londra piyasasında açık pozisyon sayısı 22 Nisan itibariyle 480,096 kontrata geldi ve bu rakam, Aralık 2011'den bu yana en yüksek seviyesinde kalmaya devam ediyor. Açık pozisyon sayısı, bir haftalık sürede, bakırın yüzde 3.7 değer kaybetmesi ile birlikte, yüzde 2.1 arttı. Bu durum, yeni short pozisyonların açıldığını işaret ediyor.

LME tarafından izlenen bakır stokları yüzde 0.2 düşerek 620,375 tona indi. Depolardan bakır çıkarılmasına yönelik emirler yüzde 2.4 artarak 167,500 tona çıktı.

Aluminyum, nikel, çinko, kurşun ve kalay da Londra'da değer kazandı.

(15:00'te güncellendi)